Τα σημεία που πρέπει να προσέξετε αν είστε δικαιούχος voucher

2014-11-22 03:31

Διαβάστε προσεκτικά το παρακάτω κείμενο. θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τι πρέπει να προσέξετε και τι πρέπει να αποφύγετε. Αποτελεί αναδημοσίευση παλιού μας άρθρου στη σελίδα μας στο FACEBOOK που όμως είναι πάντα επίκαιρο !

1. ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ.

a) Η επιλογή του φορέα είναι αποκλειστικά και μόνο δική σας επιλογή. Δεν έχει σημασία που και πως κάνατε την αίτησή σας. Έχετε δικαίωμα να επιλέξετε όποιον φορέα θέλετε. ΑΚΟΜΗ KAI AN ΕΧΕΤΕ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΠΑΛΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ να αλλάξετε το φορέα κατάρτισης.
ΠΡΟΣΟΧΗ: βεβαιωθείτε ότι συνομιλείτε με κάποιο νόμιμο φορέα και όχι με κάποιο "ΜΕΣΑΖΟΝΤΑ" (πιτσαδόρο, μανάβη, κλπ) που παρουσιάζεται σαν εκπρόσωπος φορέα, γιατί το μόνο που επιδιώκει είναι να κερδοσκοπήσει σε βάρος σας.
Μείνετε μακρυά από εκείνους που πριν ακόμη βγουν τα αποτελέσματα και χωρίς να του έχετε δώσει τα στοιχεία επικοινωνίας σας, σας κάλεσε για να σας πληροφορήσει ότι είστε επιτυχών. Ο σωστός επαγγελματίας μιλά με έργα και όχι με λόγια.

b) Μην επιλέγετε τον ίδιο φορέα που επιλέξατε την προηγούμενη φορά εκτός και αν μπορεί να σας εγγυηθεί την απασχόληση μετά το πέρας του προγράμματος. Το να παρακολουθήσετε απλά ένα ακόμη πρόγραμμα στον ίδιο φορέα που δεν κατάφερε να σας οδηγήσει σε απασχόληση δεν σας προσφέρει τίποτα. Μην σας παρασύρουν οι ωραίες εικόνες, τα μεγάλα λόγια, οι άπειρες δυνατότητες που σας υπόσχονται.

c) Φροντίστε ο φορέας που θα επιλέξετε να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σας και να μπορεί να σας παρέχει διαχρονική υποστήριξη αν και όποτε τη χρειάζεστε. Αν δηλαδή αύριο χρειαστείτε βοήθεια να είναι εκεί. Διαλέξτε τους επαγγελματίες του χώρου. Και αν τα όνειρά σας και οι επιδιώξεις σας έχουν ευρύτερα όρια, τότε επιλέξτε φορείς με εθνική εμβέλεια. Η ακόμη και με διακρατική παρουσία.

d) Μην παρασύρεστε από ψεύτικες υποσχέσεις και δώρα για την επιλογή σας. Πολλοί σας υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια (ταξίδια, αυτοκίνητα κλπ) αλλά στο τέλος δεν σας πληρώνουν ούτε τα έξοδα μετακίνησης που δικαιούστε. Μπορεί να πληρώσετε πολύ ακριβά ένα δώρο ευτελούς αξίας (πχ tablet με σημειώσεις αξίας 30 ευρώ).

e) Μην επιλέγετε κάποιο φορέα επειδή έχει φανταχτερές επιγραφές, πολυτελή αίθουσα με πανάκριβα έπιπλα, έτσι και αλλιώς θα μείνετε εκεί μόνο μερικές ημέρες. Επιλέξτε αυτούς που επενδύουν στη γνώση και διαθέτουν σωστό πρόγραμμα σπουδών, ικανούς εκπαιδευτές και αξιόπιστο πρόσωπο στην αγορά εργασίας. Επίσης επιλέξτε αυτούς που είναι συνεπείς στις πληρωμές τους και βεβαιωθείτε ότι δεν θα πάρετε το εκπαιδευτικό σας επίδομα από τους τελευταίους. Ζητήστε αποδείξεις και μη βασίζεστε στα λόγια και στις υποσχέσεις.

f) Μην επιλέγετε κάποιο φορέα επειδή τον επέλεξε ένας φίλος σας. Πολλοί από αυτούς τους «φίλους» μπορεί να κερδοσκοπούν σε βάρος σας, παίρνοντας κάποια αμοιβή επειδή σας έπεισαν να πάτε εκεί.

g) Μην επιλέγετε κάποιο φορέα επειδή σας τον υπόδειξαν κάποιοι «υψηλά ιστάμενοι». Κανένας από αυτούς δεν νοιάζεται για σας περισσότερο από εσάς.

h) Μην εμπιστεύεστε κάποιους που υπόσχονται διορισμούς και επαγγελματική αποκατάσταση λόγω υψηλών γνωριμιών. Οι υποσχέσεις δεν κοστίζουν τίποτα και «ουδέν λάθος αναγνωρίζεται μετά την απομάκρυνση από το ταμείο».

i) Γενικά μην αφήνετε άλλους να σας παραπληροφορούν και να σας λένε διάφορα και να αποφασίζουν για σας. Σήμερα το διαδίκτυο προσφέρει άφθονη γνώση σε όλους. Διαβάστε προσεκτικά και μην αφήνετε την τύχη σας στα χέρια των άλλων. Και σε κάθε περίπτωση αμφιβολίας επικοινωνήστε με τις αρμόδιες υπηρεσίες.

2. ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ

j) Μην επιλέγετε επιχείρηση πρακτικής επειδή εκεί δεν θα χρειαστεί να κουραστείτε ή επειδή σας υπόσχονται ότι δεν θα πάτε καθόλου. Η επιλογή σας πρέπει να γίνει με αποκλειστικό γνώμονα την επιθυμία σας για εργασία. Σκεφτείτε ότι επιχειρήσεις που θα δεχθούν να πάρουν τέτοιους "ωφελούμενος" δεν ενδιαφέρονται να τους προσλάβουν και απλά εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα.

k) Μην επιτρέπετε σε διάφορους «επιχειρηματίες» να κερδοσκοπούν σε βάρος σας εκμεταλλευόμενοι την εργατική σας δύναμη. Φροντίστε να γνωρίζετε τα δικαιώματά σας και τις υποχρεώσεις σας. ΜΗΝ επιτρέπετε να σας βλέπουν σαν ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΥΣ, αλλά σαν μελλοντικούς συνεργάτες. Μην επιτρέψετε να εκμεταλευτούν την εργατική σας δύναμη.

l) Μην αφήσετε το χρόνο της πρακτικής σας άσκησης να πάει χαμένος. Αξιοποιήστε τον, γίνετε απαραίτητος στην επιχείρηση που θα επιλέξετε. Και να είστε σίγουροι ότι δεν θα χρειαστείτε ποτέ ξανά voucher.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ
Πρέπει να γνωρίζετε ότι ο θεσμός των voucher ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ αποσκοπεί στην ανακύκλωση της ανεργίας ούτε στην χορήγηση ενός εκπαιδευτικού επιδόματος.
Στόχος σας θα πρέπει να είναι η επαγγελματική σας αποκατάσταση. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ